sitemap

Home Balkon Fundering Opbouw Afwerking
2001 = 2013 Han & Jeanet

Noeste arbeiders aan het werk om een sleuf uit te graven voor de fundering van het nieuwe muurtje. De eerste stappen worden gezet om de tuin compleet te vernaggelen.

 

Verrassing is de grijze rioleringsbuis waardoor de fundering uiteindelijk iets minder ver de tuin in komt dan de bedoeling was.

Met dank aan Stefan, Ernst en Dirk voor het afbreken van het balkon en het graven.

 

De sleuf is gegraven, tijd voor de bekisting om  de fundering te kunnen storten (5 meter lang, 60 cm breed en 20 cm hoog)

 

In totaal had ik ongeveer 1000 kg beton nodig (zakken van 25 kg). Binnen 2 uur moest dat gestort worden voordat het uit begon te harden.

Het was net op tijd want diverse regenbuien begonnen al zand onder de fundering van het huis weg te spoelen: stress.

In je eentje zo'n hoeveelheid beton storten is onmogelijk: dank aan Ernst, Hans, Marc, Michiel en mijn broer Henk.

 

Om de fundering stevig te maken is een bewapeningsmat noodzakelijk. Het ding is van staal, de staven zijn 8mm dik, meet 5 meter bij 60 cm en is LOODZWAAR. Zo'n mat is alleen te krijgen in de maat 5 x 2 meter en is werkelijk niet te hanteren. Ik heb een enorme betonschaar gebruikt om er een stuk van af te knippen, goed voor 2 dagen spierpijn.

De eerste laag stenen geven al een idee hoe het gaat worden. Uiterst links en rechts komen gemetselde pilaren om de draagbalk van het balkon te ondersteunen. De twee gaten in het midden worden uiteindelijk volgestort met beton en vormen de fundering voor 2 houten pilaren om het het balkon extra te ondersteunen.

Al iets verder gekomen. Het brede stuk in het midden wordt een trap vanwege het hoogteverschil tussen de tuin en de vloer.

De rioleringsbuis zit gigantisch in de weg, en heeft er voor gezorgd dat ik het muurtje niet helemaal op de hoek van het huis kon bouwen.

 

Al die bakstenen is een verhaal apart. Om achter het huis te komen is er maar 1 mogelijkheid: een steegje van 60 cm breed met muren links en rechts van 3 tot 12 meter hoog.

Alle bakstenen heb ik met een kruiwagen van voor naar achter gesjouwd: 1100 in totaal, 1.5 kg per stuk, 2 maal vastgepakt = 3300 kg & 3 dagen spierpijn.

 

Een jaar verder (winterstop). Het muurtje is bijna klaar. Rechts nog niet gevoegd en ben ik bezig met de voorbereidingen voor het storten van de paalvoeten in het midden.

De pilaren uiterst links en rechts zijn in ieder geval op gelijke hoogte (pppfffff)

 

De paalvoeten met draadeinden zijn in het beton vastgezet en het voegen is af. Alleen moet de betonnen vloer  nog aangevuld worden.

Tijd voor het opbouwen van het balkon! Bekijk het via de knop [Opbouw] in het menu bovenaan

1999
Eerst slopen!!
2000